Najposećeniji sajtovi u Srbiji 2020 - Brisbane Digital

Pogledajte rezultate za 2022. godinu.

U aprilu 2016. godine, Brisbane Digital je napravio istraživanje o 50 najposećenijih sajtova u Srbiji. Ove godine, u saradnji sa SEO Brainiac-om, ponovili smo istraživanje (koristeći alat SimilarWeb koji nam daje procene o poseti internet sajtova) i već odmah bilo je očigledno da postoje određene razlike u listi, što je i očekivano.

Smena na prvom mestu

Pre 4 godine, prvo mesto zauzimao je Facebook, koji je već tada bio u padu popularnosti. Iako još uvek dominira među društvenim mrežama, sada zauzima tek treće mesto među svim sajtovima. Prestigli su ga i Google.com i Youtube. Zanimljivo je i primetiti da je prvo mesto zauzeo Google.com koji je ranije bio na četvrtom mestu, a Google.rs koji je ranije bio na drugom mestu, sad je na osmom.

Novinski portali

Iako su bili popularni i pre 4 godine, čini se da je popularnost novinskih portala još veća danas, s obzirom da je na listi ove godine 3 više, odnosno 16. I ovde je došlo do smene na prvom mestu, te je sada Kurir prestigao Blic.

Online kupovina

Iako bi bilo za očekivati da se danas u Srbiji više kupuje online, većina sajtova ovog tipa doživela je pad. To ne važi jedino za najpopularniji sajt ovog tipa – KupujemProdajem koji je zadržao sedmu poziciju. Doduše, zanimljiva novina je da se na listi nalaze dva lanca prodavnica tehniče opreme: WinWin i Gigatron.

Kladioničarski sajtovi

Primetno je i da ima duplo manje kladioničarskih sajtova, te više na listi nema Mozzartsport-a i Flashscore-a, dok su ostali kladioničarski sajtovi zabeležili pad.

“Entertainment” sajtovi – serije, filmovi i slično

IMDB je doziveo pad na ovoj listi, dok je sajt Titlovi.com nestao sa liste, baš kao i četiri “torrent sajta”. Očigledno je da je borba protiv torrent sajtova dala rezultata.

Koga više nema na listi?

Pre svega torrent sajtova. Sva 4 su izgubila svoje mesto, a jedan od glavnih razloga bio je progon ljudi koji su vodili ove sajtove, kao i Google-ovo sankcionisanje ovakvih sajtova.

Blogerske platforme blogspot i wordpress su ispale sa liste. Svakako (iz SEO ugla) mnogo je pametnije imati svoj sopstveni domen, te i ne čudi da se ovo dogadja, pritom, neke druge platforme nude mnogo bolje mogućnosti za taj tip blogovanja, poput recimo Medium-a (rast popularnosti iste je možda donekle uticao na ovaj pad).

Live.com je takođe ispao sa liste. Već smo pomenuli dva kladioničarska sajta kao i Titlovi.com, a na listi više nema tri društvene mreže: Pinterest, Tumblr i Badoo (portal za online dating), Alibaba.com, i portala Moj Auto i Kupindo.

Svoje mesto na listi izgubili su Prva i 24sata.

Ko su nova imena na listi?

Najbolje plasirano novo ime je Espreso.rs koji je zauzeo 11. Poziciju dok su ostali informativni portali koji su novi na listi Pink.rs, N1info, Danas.rs i RTS. 

Novi na ovoj listi su i EON, već pomenuti mobilni operateri (Vip i Telenor) i lanci prodavnica tehničke opreme (WinWin i Gigatron), dva oglasna portala (Halo oglasi i Goglasi), dva posrednička sajta koja vrše uslugu promocije online sadržaja (Aklamator i Midas-network) i  portal Serije Online.

Takođe na listi se treutno nalazi i državni portal esdnevnik.rs koji je pokazatelj, da čak i zvanični državni sajtovi mogu biti među najposećenijim ukoliko su korisni i pružaju kvalitetnu uslugu.

Kompletna lista najposećenijih sajtova u Srbiji 2020

 1. google.com
 2. youtube.com
 3. facebook.com
 4. kurir.rs
 5. blic.rs
 6. instagram.com
 7. kupujemprodajem.com
 8. google.rs
 9. alo.rs
 10. wikipedia.org
 11. espreso.rs
 12. srbijadanas.com
 13. pornhub.com
 14. xnxx.com
 15. b92.net
 16. twitter.com
 17. polovniautomobili.com
 18. telegraf.rs
 19. xvideos.com
 20. xhamster.com
 21. informer.rs
 22. pink.rs
 23. novosti.rs
 24. esdnevnik.rs
 25. limundo.com
 26. mondo.rs
 27. n1info.com
 28. rezultati.com
 29. imdb.com
 30. aliexpress.com
 31. yahoo.com
 32. sport.blic.rs
 33. bet365.com
 34. halooglasi.com
 35. danas.rs
 36. midas-network.com
 37. naslovi.net
 38. kupindo.com
 39. bg.ac.rs
 40. google.com.br
 41. serijeonline.net
 42. aklamator.com
 43. reddit.com
 44. goglasi.com
 45. rts.rs
 46. winwin.rs
 47. gigatron.rs
 48. eon.tv
 49. vipmobile.rs
 50. telenor.rs