Google izdao upozorenje za korisnike Google Chrome - Brisbane Digital

Po drugi put u nedelju dana, korisnici Chrome pretraživača ponovo moraju da budu na oprezu. U pitanju je novi hack koji je Google kompanija potvrdila i da je njihov Chrome pretraživač ponovo u opasnosti. 

Samo nekoliko dana nakon što su Chrome-ove dvanaeste i trinaeste “nulti dan” eksploatacije godine otkrivene, Google je objavio još jedan članak na svom blogu otkrivajući da su četiri visoko-rangirane slabosti potvrđene, i da njihovi korisnici moraju brzo da reaguju. 

Većina žrtava koje su targetirane od strane OpenSUpdater napada nalaze se u SAD-u, i to najviše korisnici koji imaju naviku da skidaju krekovane igrice sa torent sajtova. Poslednje upozorenje je došlo od strane Googla gde su oni savetovali svoje korisnike da sistem sigurnosti pretraživača ima mane i da bi hakeri mogli da ih eksploatišu. 

Google tvrdi da naporno rade na tome da zaštite korisnike, ali “cyber” eksperti tvrde da je vreme da zaboravimo na Chrome. 

Chrome-ova “nulti dan” eksploatacija godine je otkrivena i da je prisutna kod korisnika Linux, macOS i Windows operativnih sistema. Kako Forbes izjavljuje, ova klasifikacija znači da bi hakeri mogli da iskoriste mane i slabosti čak i pre nego što ih tehnološki divovi poprave, što dodatno uvećava opasnost. 

U srži poslednjeg Google-ovog problema sa praćenjem je novi Chrome API koji detektuje i prijavljuje da su korisnici “idle” (neaktivni) ili da ne koriste svoje uređaje aktivno. Google je branio ovu novu opciju od kritika eksperta za bezbednost tako što su rekli da bi se mogla lako iskoristiti od strane opasnih sajtova koji traže privatne informacije. 

“Očekivano je da se ova opcija koristi na malom broju sajtova, ali ti sajtovi moraju da pitaju korisnika za dozvolu da pristupi njihovim podacima”, rekao je Google za Forbes. “Napravljena je sa privatnošću u vidu i pomaže aplikacijama za poruke da dostave obaveštenja samo uređaju koji trenutno korisnik koristi”.

Takođe, Google je objavio značajano ažuriranje Chrome pretraživača. Kako biste proverili da li ste  zaštićeni treba da odete na opciju Settings > Help > About Google Chrome. Ako imate verziju Chrome pretraživača 94.0.4606.81 ili veću, zaštićeni ste.