Da li je provera IP adresa sajtova postala gubljenje vremena? - Brisbane Digital

U SEO svetu danas postoji mnogo načina da se poslovi, delatnosti i kompanije rangiraju na Gugl pretraživaču. Kako je Gugl algoritam za rangiranje baziran na linkovima (PageRank algoritam) i pored svih unapređenja (Pingvin algoritam), linkovi i dalje igraju vrlo bitnu ulogu u mnogim SEO kampanjama. U toku link bilding kapanje, mnogi faktori se uzimaju u obzir pri odabiru sajta, uključujući metrike na Ahrefsu, broj poseta koje sajt ima, organske ključne reči, sam izgled sajta i mnoge druge stvari. Takođe, deo standardne procedure je i provera IP adrese, odnosno unikatnost njenog C bloka. 

IP adresa određenog sajta nam govori dosta o njemu. Ali jedna od najbitnijih stvari kada gledamo IP adrese sajtova je to što one mogu da nam kažu da li ti sajtovi pripadaju mreži drugih sajtova, odnosno da li su PBN (Private Blog Network). PBN sajtovi mogu da predstave veliki problem u link bilding kampanjama, jer je opšte poznato da Gugl strogo gleda na te sajtove i nisu poželjni za stvaranje baze beklinkova zarad brzog rangiranja. 

Recimo da ste pronašli odlične sajtove na koje želite da postavite svoj link. Gledajući njihove metrike, posete i organsku pretragu i ključne reči, ti sajtovi izgledaju savršeno i vrlo kvalitetno. Ali onda odlučite da proverite njihove IP adrese i saznate da su one identične ili postoji nekoliko duplikata. Ovo vam može izlgedati kao znak da su ti sajtovi deo PBN-a i pomislite kako bi trebalo da ih izbegavate. Ali, iako deluju tako, vaš razum i iskustvo vam govore da nisu deo PBN-a i da bi ipak trebali da ih iskoristite i zapitali ste se o čemu se sad ovde radi?

IP adrese danas

Iz gore navedenog primera možemo videti da se nešto “čudno” dešava sa IP adresama. U realnosti, to nije čudna pojava, nego su mnogi sajtovi danas prešli na Cloud hosting . Ovaj prelazak može da zavara SEO eksperte i link bildere kad proveravaju IP adrese, i to nas navodi da se zapitamo da li je provera IP adresa zaista potrebna u današnje vreme. 

Evo u čemu je reč. U pitanju su CDN-ovi. CDN (Content Delivery Network) je mreža koja predstavlja geografski distributovane grupe servera koji zajedno pružaju brži protok internet sadržaja. Mnogi sajtovi su prešli na ove usluge kako bi svojim korisnicima omogućili brži pristup sajtovima. A pojava ove mreže je znatno zbunila link bildere koji su navikli da proveravaju IP adrese kako bi izbegli PBN sajtove. 

Kao što je spomenuto, CDN uvek promeni IP adresu sajtova koje posetite u odnosu na to koji je vama server najbliži geografski. To znači da je provera IP adrese i njena važnost za kvalitet nekog sajta apsolutno nebitna. Na primer, ako pomoću Ahrefsa proveravate IP adrese više sajtova, može da se desi da neki imaju identične IP-jeve, a da uopšte nemaju veze jedan sa drugim, što znači da je nemoguće da su deo istog PBN-a. To samo znači da pošto posećujete te sajtove sa jednog mesta, CDN vas preusmerava na najbliži server davajući tim sajtovima iste adrese. 

Gugl i IP adrese

Prema Semrush-u, potrebno je proveravati IP adrese odabranih sajtova kako bi se izbegli PBN-ovi. Mnog link bilderi i SEO eksperti se “plaše” PBN-ova jer ih Gugl ne preferira, ali danas je vrlo teško doći do originalne i izvorne IP adrese nekog sajta baš zbog preusmeravanja na CDN servere. Tako da, da li je uopšte potrebno proveravati IP adresu i ima li to danas smisla?

Ukratko, nema smisla ni potrebe. Čak je i Gugl izjavio da IP adrese nisu bitne i ne igraju nikakvu ulogu u vrednosti i kvalitetu jednog sajta. Ova izjava je čak iz 2015. godine i Džon Muler iz Gugla je rekao da “iste IP adrese nisu problem… CDN i Shared hosting nisu nova stvar i imamo mnogo prakse s tim”. 

Stoga, proveravanje IP adresa svih sajtova ili bilo kog sajta na kom želite beklink je nepotrebno. To vam neće otkriti da li je sajt deo PBN-a, jer su čak i PBN sajtovi svesni CDN-a i mnogo više se trude da ne izgledaju kao PBN. Najbolja opcija je držati se starih i već proverenih načina određivanja kvaliteta sajta i da li vam link na njemu može nauditi. 

Šta onda raditi?

Kako danas onda napraviti link? Pa lepo, kao i do sad, samo ćemo imati jedan korak manje pri proveravanju sajta. Ne preporučuje se proveravanja IP adrese, jer je ona tehnički nebitna. Pa sve i da želite da pronađete izvornu IP adresu koja nije ova sa CDN-a, većinski ćete izgubiti vreme jer ne postoje alati koji mogu doći do prave IP adrese sajta. 

Stoga, držite se standardnih i već proverenih načina određivanja kvaliteta sajta. Gledajte metrike, koristite Ahrefs, pretražujte ključne reči, organske posete, zemlje koje posećuju, relevantnost sajta za vas, itd. Ne trošite vreme na IP adrese, fokusirajte se na ove bitnije stvari i uspećete da napravite solidnu i kvalitetnu bazu beklinkova za vaš brend.