Najgledaniji YouTube video snimci 2021. - Brisbane Digital

YouTube je jedan od najkorisnijih sajtova na internetu. Na njemu je moguće uživo emitovati i gledati program, moguće je naučiti razne veštine (pogledajte samo ovu neverovatnu priču), ali svakako se koristi i za zabavu i opuštanje.

I upravo ukoliko pogledamo listu 100 najgledanijih video snimaka (od postanka YouTube-a do Juna 2021. godine), možemo doći do zaključka da se YouTube najviše koristi za zabavu.

Ubedljivo najgledaniji (ili najslušaniji) su muzički video spotovi

Muzika je ono što se najviše traži na YouTube-u, kao i sadržaji za malu decu (često u formi pesama, sa par izuzetaka). To nam govori činjenica da od 100 najgledanijih video snimaka, muzički spotovi za decu dominiraju na samom vrhu liste. 

Na dan 21.12.2021. godine, prvi na listi je “Baby Shark Dance” sa preko 9.8 milijarde pregleda, dok je na drugom mestu Luis Fonsi sa pesmom “Despacito” sa preko 7.6 milijarde pregleda. Potom sledi “Johny Johny Yes Papa”, što je opet dečija pesma. Ed Sheeran je na četvrtom mestu sa svojom pesmom “Shape of You” dok je Wiz Khalifa na petom sa “See You Again”. Obe pesme imaju preko 5 milijardi pregleda.

Mnogi izvođači se pojavljuju na listi više puta, poput recimo Shakire čija pesma “Waka Waka” je najgledanija na 28. mestu, ali pored koje ima još dve na top 100 listi. Jednako dominiraju Justin Bieber i Ed Sheeran koji se obojica na listi nalaze po 3 puta.

Što se tiče ostalih žanrova, pop muzika dominira, a prate je EDM i latino/reggaeton, sa izvođačima poput Shakire, Bruno Mars, Maluma i Maroon 5. Na desetom mestu se nalazi “Gangham Style”, koja je 2012. godine bila prva pesma koja je dostigla gledanost više od milijardu ljudi. Danas spot ima malo više od 4! 

Najgledaniji programi za decu, ali muzika dominira

Ko god ima decu zna koliko oni vremena provode uz YouTube i kad pogledamo čitavu listu, vidimo da se dečiji sadržaj pojavi čak 15 puta. Najčešće su spotovi na engleskom u pitanju ili kompilacije istih, sa popularnim pesmama koje garantuju pažnju najmlađih, kao sledeći primeri:

  1. Bath Song
  2. Learning Colors – Colorful Eggs on a Farm
  3. Phonics Song with TWO Words
  4. Wheels on the Bus
  5. Hush a Bye Baby

Ipak, najgledaniji dečiji YouTube video (a da nije muzički spot) je ruski crtani Maša i Medved pod nazivom “Masha and the Bear – Recipe for Disaster”, koji sa preko 4 milijarde pregleda, zauzima sedmo mesto na listi najgledanijih video snimaka na YouTube-u.

Ono što se još da uočiti jeste da najveću gledanost imaju relativno novije pesme (objavljene u poslednjih 5-6 godina), kao i da se uglavnom radi o zvaničnim spotovima sa kanala izvođača.

Zanimljivosti:

Svi video snimci na listi u trenutku pisanja ovog članka imaju više od 1.5 milijarde pregleda.

Od 100 najgledanijih video snimaka, čak 85 su muzički spotovi.

U top deset, najstarija pesma je trenutno “Gangham Style”, koja je objavljena prvi put 2012. godine. 

Najstariji video na celoj listi je “The Gummy Bear Song” objavljen 9. oktobra 2007. godine koji trenutno ima skoro 2.5 milijardi pregleda. Na drugom mestu je i čuveni “Crazy Frog – Axel F”, koji je objavljen 17. juna, 2009. Što se tiče najstarijeg video spota, tj. kad je napravljen spot, tu je snimak Guns N’Roses “November Rain” koji je snimljen 1992, ali je objavljen na sajtu tek 25. decembra 2009. 

Najmlađi video snimak na listi je pesma “Life is Good” objavljena 10. januara 2020, što je izuzetno kad uzmemo u obzir da ima skoro 2 milijarde pregleda za manje od dve godine.

Jedan izuzetak na ovoj listi je video koji ne spada u gore navedene kategorije, osim što bi se mogao klasifikovati kao tematika vezana za decu. U pitanju je video “HUGE EGGS Surprise Toys Challenge with Inflatable water slide”. Video je uploadovan na jedan od najpolularnijih kanala na YouTube-u, Ryan’s World, u kom mali dečak Ryan Guan (Kaji) pravi recenzije različitih igračaka. Na snimku, koji je objavljen u uskršnjem periodu, mali Ryan pokušava da nađe gomilu igračaka sakrivenih u velikim plastičnim jajima. Ovo je jedini video koji se pojavljuje na listi, ali Ryan’s World kanal trenutno ima preko 47 milijardi ukupnih pregleda – veoma impresivno za dete koje će tek da napuni 10 godina!

Celokupnu listu 100 najgledanijih YouTube video snimaka možete pogledati ovde.