Google Penguin 4 - Gugl Pingvin 4 2016

Tokom vikenda zabeležen je veoma veliki broj promena u rezultatima Google pretraga. Već u subotu pažnju ljudi iz SEO sveta, privukle su velike turbulencije u SERP-u, međutim to nije ništa naspram onoga što nas je dočekalo u nedelju. Zapravo, nedelja je bila turbulentniji dan od bilo kog u 2015. godini i bilo je više promena čak i nego za Google-ov update Penguin 3.
Veličinu promena koje su se dogodile možete videti i na slici preuzetoj sa sajta Algoroo:
algoroo
 
S obzirom na činjenicu da je ovo za Google zaista neuobičajen potres, kao i na činjenicu da je Penguin 4 bio najavljivan još za decembar 2015. godine, mnogi su pomislili da se radi o novom update-u Penguin algoritma. Ipak Zineb Ait je prva iz Google-a potvrdila da se u ovom slučaju ne radi o Penguin-u, već da je reč o jednom od standardnih update-ova koji se odnose na kvalitet pretrage:
 

  Ono što se da primetiti, uzimajući u obzir iskustva webmastera širom sveta, jeste da je ovo update koji je obuhvatio i područja van engleskog govornog područja (odnosno širom planete). Pored toga, ne treba zaboraviti i da ovo nije Penguin 4, i da se on tek očekuje. Tako da potresi u Google rezultatima tek slede.

Šta je to Penguin update?

Penguin Update je deo Google-ovog algoritma koji je za cilj imao da prepozna kvalitet linkova i da se bori protiv raznih spamerskih taktika koje su za cilj imale da sajtovima u očima Google dignu vrednost i na taj način se izbore za bolje rangiranje. Penguin Update je prvobitno pušten u aprilu 2012 i izazvao veliku pometnju kod webmastera, jer je gomila sajtova širom sveta bila kažnjena zbog loših (nedozvoljenih) SEO radnji. Svaki sledeći update imao je svoje novine, a Penguin 4 koji je najavljen za decembar, najavljen je kao real-time update, odnosno kao update koji će se konstantno usavršavati tokom vremena, što je razlika u odnosu na prethodne.