Šta nam govori lista 100 najgledanijih YouTube video snimaka - Brisbane Digital

YouTube je jedan od najkorisnijih sajtova na internetu. Na njemu je moguće uživo emitovati i gledati program, moguće je naučiti razne veštine (pogledajte samo ovu neverovatnu priču), ali svakako se koristi i za zabavu i opuštanje.

I upravo ukoliko pogledamo listu 100 najgledanijih video snimaka, možemo doći do zaključka da se YouTube najviše koristi za zabavu.

Ubedljivo najgledaniji (ili najslušaniji) su muzički video spotovi

Muzika je ono što se najviše traži na YouTube-u. Od 100 najgledanijih video snimaka, čak 92 su muzički spotovi. Što se tiče žanrova, pop muzika dominira, a prate je EDM i latino/reggaeton.

Prvi na listi je i dalje “Gangnam Style” sa skoro 2.8 milijarde pregleda (pored ovoga Psyjeva pesma “Gentleman” se takođe nalazi na listi), dok je sledeći na listi Wiz Khalifa u duetu sa Charlijem Puthom (pesma iz filma “Fast and Furious”) – “See you again”, a potom slede Justin Bieber sa pesmom “Sorry” i Bruno Mars – “Uptown Funk”.

Mnogi izvođači se pojavljuju na listi više od jednom, poput recimo Taylor Swift koja zauzima šestu i sedmu poziciju, ali ipak dominiraju Justin Bieber i Shakira koji se na listi nalaze po 5 puta.

Posle muzičkih spotova, najgledaniji je program za decu

Ko god ima decu zna koliko ona vremena provode uz YouTube. I čak i u ovom slučaju muzika dominira. Među najgledanijim dečijim snimcima nalaze se kompliacije dečijih pesmica na engleskom:

  1. Wheels on the bus plus lots more nursery rhymes”,
  2. Johny Johny Yes Papa and Many More Videos”,
  3. pesma iz Diznijevog crtanog filma“Frozen” – “Let it go”,
  4. Gummy Bear pesmica,
  5. i zanimljiva pesma na španskom El Pollito Pio.

Pored dečijih pesama, izuzetno popularni su i snimci sa otvaranjem Kinder jaja, od kojih je jedan našao svoje mesto i u top 100 najgledanijih video snimaka, a na listi se našao i video sličnog tipa pod nazivom “Play Doh Ice cream cupcakes playset playdough”.

Ipak, najgledaniji dečiji YouTube video je ruski crtani Maša i Medved pod nazivom “Maša + kaša”, koji sa preko dve milijarde pregleda, zauzima peto mesto na listi najgledanijih video snimaka na YouTubeu.

Jedini video koji ne spada u grupu dečijih video snimaka ili muzičkih spotova je čuveni viralni video snimak: “Charlie bit my finger – again !”.

Ono što se još da uočiti jeste da najveću gledanost imaju relativno novije pesme (objavljene u poslednjih 5 godina), kao i da se uglavnom radi o zvaničnim spotovima sa kanala izvođača. Na listi se nalaze i dva “lyrics” spota, odnosno video snimka koje prati tekst pesme, ali oba su objavljena na zvaničnim kanalima Izvođača (“Chainsmokers – Closer” i “Sia – Cheap Thrills”).

Zanimljivosti:

Svi video snimci u trenutku pisanja ovog članka imaju izmedju 767 miliona i 2.7 milijarde pregleda.
Od 100 najgledanijih video snimaka, čak 92 su muzički spotovi.
Wiz Khalifa u duetu sa Charlijem Puthom (pesma iz filma “Fast and Furious”) – “See you again” ima ozbiljne šanse da uskoro prestigne “Gangnam Style”.
Najstariji video snimak na ovoj listi je “Charlie bit my finger – again !” objavljen 22 maja 2007 godine, dok je najstarija pesma “Bad Romance” koju izvodi Lady Gaga, objavljena novembra 2009. godine.
Najmlađi video snimak na listi je Shakirina pesma “Chantaje” objavljena 18. novembra 2016. godine.
Justin Bieber, Rihanna i Shakira se na listi nalaze čak 5 puta. Posle njih slede Katy Perry, Ariana Grande koje se nalaze 4 puta, dok se Bruno Mars, Taylor Swift, Adele, Sia, Calvin Harris i Pitbull nalaze po 3 puta.
Ironija je da se na listi nalazi i Gotye – koji je sada samo “Somebody that I used to know”.
Na listi se nalazi i jedan ovogodišnji izvođač na Exitu – Alan Walker, sa pesmom “Faded”.


Celokupnu listu 100 najgledanijih YouTube video snimaka možete pogledati ovde.