Promene u načinu na koji Google indeksira stranice - Brisbane Digital

Nedavno je na Google-ovom zvaničnom blogu objavljena vest kako bi od sada Google prilikom indeksiranja stranica mogao da “favorizuje” mobilnu verziju vašeg sajta, za razliku od dosadašnje prakse, kada je favorizovana desktop verzija.
Za one koji nisu upoznati sa SEO terminologijom, pokušaćemo da objasnimo prostim rečima.

Šta je to Google Indeks

Google indeks je baza podataka svih stranica koje je Google uspeo da pregleda. Prostim rečima rečeno,  Google pretražuje sve stranice do kojih može da dođe, pregleda ih, i upisuje u svoju bazu podataka sve što je tamo pronašao. Na osnovu te baze podataka uz nekih prbližno 200 faktora koje uzima u obzir, Google rangira i prikazuje svoje rezultate prilikom vaše pretrage. Ukoliko vaš sajt nije indeksiran, on naravno ni nema sanse da se nadje u Google rezultatima.

Koje stranice su indeksirane a koje nisu

Pa prvo, da bi Google uspeo da indeksira određenu stranicu, mora do nje nekako da dođe. Potom ona mora biti čitljiva Google-u, i tek onda Google “pregleda” vašu stranicu i beleži je u indeks. Postoji nekoliko slučajeva kada Google neće indeksirati vaš sajt ili pojedinu stranicu:

  • postavljanjem noindex taga na stranicu
  • robot.txt fajl može blokirati indeksiranje određene stranice ili sajta
  • Ukoliko je sajt zbog neetičkih SEO metoda penalizovan od strane Google-a, on takođe neće biti indeksiran.
  • Iz nekog razloga Google ne uspeva da “čita” vaš sajt (klasičan primer su sajtovi napravljeni u Flash-u)

Prve dve tačke na ovoj listi omogućavaju vama da sprečite Google da indeksira one stranice koje ne želite da se nađu u rezultatima Google pretrage (kao što su recimo stranice za logovanje administratora sajta i slično)

Kako znati da li je neki sajt indeksiran

Ukoliko želite da proverite da li je neki sajt uopšte indeksiran od strane Google-a ili koje su sve stranice nekog sajta indeksirane, jednostavan način da to uradite je Google pretragom sa operaterom “site:”. Dakle ukoliko bismo želeli da proverimo da li je sajt brisbanedigital.rs indeksiran, kao i koje njegove stranice su indeksirane, kucali bismo u Google:
Site:brisbanedigital.rs
indeksiranje1
Da li je neka stranica indeksirana, moze se proveriti pomoću operatera “info:”. Npr ukoliko želimo da proverimo da li je stranica info:http://brisbanedigital.bd.marketing/ppc-google+reklame indeksirana, kucali bismo u Google-u: info:http://brisbanedigital.bd.marketing/ppc-google+reklame
indeksiranje3
Sa druge strane, ukoliko bismo želeli da proverimo da li je neka pojedinačna stranica indeksirana to bismo mogli uraditi  i pretragom pod navodnicima. Na primer, ukoliko bismo želeli da proverimo da li je ovaj blog post indeksiran, mogli bismo uneti deo neke rečenice pod navodnicima u google pretraživač:
“Nedavno je Google-ovom zvaničnom blogu objavljena vest kako od sada Google prilikom indeksiranja stranica “favorizuje” mobilnu verziju”
indeksiranje2
Naravno u trenutku pisanja ovog teksta, članak još uvek nije objavljen te i nije ideksiran. S obzirom da je za indeksiranje potrebno neko vreme, možete dok ovo budete čitali proveriti da li je u međuvremenu indeksiran.

Kako ubrzati indeksiranje stranica

Kao što sam već pomenuo za indeksiranje je potrebno neko vreme. Često želimo da ono što objavimo bude što pre vidljivo na Google-u. To se može uraditi na nekoliko načina:

  • Koriscenjem opcije Fetch as Google iz Search Console koje vam omogućava da vidite kako i šta Google “vidi” sa vaše stranice. Kad pogledate stranicu i zadovoljni ste sa rezultatima možete pritisnuti dugme “submit to index” i vaša stranica će ubrzo biti indexirana
  • Dodavanjem linka stranice u https://www.google.com/webmasters/tools/submit-url
  • Kreiranjem i dodavanjem sajtmape u Google Search Console
  • Deljenjem stranice na društvenim mrežama
  • Linkovanjem ka stranici na drugim sajtovima

Takođe, treba imati u vdu i da Google češće posećuje sajtove koji redovno izbacuju nove vesti, a imaju veliku posetu, te će time i stranice sajta blic.rs biti brže indeksirane od sajta nekoga ko se bavi proizvodnjom staklene ambalaže, ima sajt na kome ništa nije promenjeno godinama i ima malu posetu.

Šta znače ove najnovije promene u načinu indeksiranja za vaš sajt

Za većinu sajtova ova promena ne znači ništa. Google će doći do vašeg sajta, pogledaće da li imate mobilnu i da li imate desktop verziju sajta, i ukoliko imate dve odvojene, on bi mogao indeksirati mobilnu verziju umesto desktop (za sada je ovo još uvek u test fazi, ali bi mogla postati praksa). Ukoliko imate samo desktop ili “responsive” verziju, nemate brige, Google će vaš sajt indeksirati isto kao i do sada.
Što se tiče sajtova sa različitom mobilnom i desktop verzijom sajta, njima je preporuka da dobro obrate pažnju na optimizaciju mobilne verzije, kao i da ne budu škrti na sadržaju mobilne verzije sajta.