Poslednjim novinama koje uvodi, Pinterest postaje Shazam za slike - Brisbane Digital

Pinterestov tim bio je izuzetno vredan u proteklom periodu, što je rezultovalo dvema novinama, koje će značajno uticati kako na način na koji gledamo slike na internetu, tako i na samu popularnost Pinteresta.
Što se desktop verzije tiče, pretraživač je od sada dostupan i u vidu Chrome ekstenzije, a uz pomoć njega ćete pozicioniranjem kursora na sliku moći da pronađete povezane i slične ideje i proizvode.

pinterest visual search desktop

Pinterest visual search

Dodatni plus je to što pretraga neće biti ograničena samo na povezane fotografije na Pinterestu, nego će vas upućivati i na druge sajtove u cilju većeg izbora onoga što tražite. Ukoliko vam se svidi neki proizvod koji ne možete da priuštite, klikom na ekstenziju otvoriće vam se slike sličnih a jeftinijih proizvoda. Ova Pinterestova ekstenzija je za sada dostupna samo za Chrome browser.
Ukoliko pak želite da pretrage vršite preko svog telefona to možete da radite koristeći aplikaciju Pinterest Lens. Dodatna pogodnost je što možete da pretražujete i tako što telefonom uslikate proizvod koji vas interesuje (od cipela do nameštaja) i potom kliknete na ikonicu crvene kamere. Aplikacija će vas odvesti do sličnih proizvoda koje su korisnici Pinteresta podelili, ali ćete takođe dobiti informacije o mestima na kojima se oni prodaju. Pretragu možete vršiti i uz pomoć postojećih fotografija sa svog telefona.
Pinterest visual search mobile
Ipak, kada je reč o Lens aplikaciji imajte na umu da ona još uvek nije savršena i trenutno možda neće moći da prepozna baš sve što tražite (baš kao što ni Shazam ne može prepoznati baš svaku pesmu). Dok čekamo da se usavrši, ono u čemu ne omašuje su modni predlozi i recepti, po rečima jednog od menadžera u Pinterestu.
Pinterest Lens je trenutno dostupan samo pojedinim korisnicima u SAD. Trenutno kod nas mozete koristiti pinterestov visual search koji funkcionise kako na desktop verziji (uz Chrome ekstenziju) tako i na mobilnoj  aplikaciji. Onog momenta kada postane funkcionalna u potpunosti biće od koristi kako za kupce tako i za biznise koji žele da „proveravaju“ svoju konkurenciju.
Izvori: 
https://techcrunch.com/2017/03/07/pinterest-brings-its-visual-search-technology-to-the-web/
https://smallbiztrends.com/2017/03/pinterest-lens-visual-search.html