Google Uklanja PageRank Toolbar - Brisbane Digital

Google je najavio da će u narednim nedeljema ukloniti vidljivost PageRanka. Ova vest je u poslednjih nekoliko dana odjeknula SEO svetom, ali pre nego što se dotaknemo koliko će to uticati na SEO, da krenemo od početka.

Šta je to Google PageRank

Google PageRank je ocena kvaliteta koju Google dodeljuje svakoj stranici na web-u, i ta ocena može biti od 0 do 10. Što je ocena veća, to znači da Google više vrednuje tu stranicu, smatra je kvalitetnom i relevantnom, i šanse za njeno kvalitetno rangiranje su veće.
PageRank je zapravio bio nešto što je razlikovalo Google od ostalih konkurentskih pretraživača, ne toliko zbog samog PageRanka, koliko zbog toga što je omogućio kvalitetnije i relevantnije rezultate pretrage.

Kako je PageRank uticao na SEO

PageRank je imao ogroman uticaj na SEO. Sve je počelo 2000. godine, kada je Google pustio u javnost prvu verziju toolbar-a, koji je pokazivao vrednost PageRank-a. Posle toga, cela priča u SEO svetu svela se na PageRank. Ukoliko ste želeli da dobijete link, PageRank sajta sa koga dobijate link je bio najvžnije pitanje. Porastom PageRanka, mogli ste svom klijentu opravdati ulaganja. Prvo pitanje potencijalnih klijenata je uvek bilo o PageRank-u.
Koliko je PageRank bio bitan, pokazao je i ovaj eksperiment Dejana Petrovića, osnivača i vlasnika naše matične kuće DEJAN MARKETING:
https://dejanseo.com.au/hijack/
Sve ovo uticalo je na stvaranje mreža spamerskih SEO sajtova, koji su veštački “budžili” PageRank i prodavali svoje linkove, ali i do ostalih spamerskih SEO tehnika.
Uvidevši grešku, ljudi iz Google-a su pre jedno 2 godine rešili da više ne update-uju PageRank toolbar. Google je nastavio da update-uje rezultate PageRank-a, samo je prestao da pokazuje nove rezultate. Tako vi i danas možete videti ocenu PageRank-a koju su sajtovi imali pre 2 godine. Pošto ova mera očigledno nije u potpunosti ispravila grešku, Google je rešio da u potpunosti ukloni prikazivanje PageRanka.

Kako će ova mera uticati na SEO u budućnosti

Odgovor na ovo pitanje je: nikako. Činjenica je da PageRank i dalje postoji. Istina je da se ocena kvaliteta sajta više neće javno prikazivati, ali isto tako je i činjenica da ono što trenutno mošemo da vidimo nisu pravi rezultati PageRanka u sadašnjem vremenu. Onima kojima je stalo da imaju ocenu kvaliteta sajta ili stranice, već neko vreme koriste alternativne verzije pokazatelja kvaliteta kao što su Moz-ov Domain Authority i Page Authrity ili recimo Ahrefs Rank i mnogi drugi.