Disavow Linkova - Kada, Kako i Zašto Se Radi - Brisbane Digital

Disavow linkova je proces uklanjanja linkova ka vašem sajtu. Kao što je poznato, linkovi upućeni sa drugih sajtova ka vasem je veoma bitan faktor koji će uticati na rangiranje vašeg sajta. Međutim, kao i što postoje linkovi koji doprinose boljem rangiranju jednog sajta, tako postoje i oni koji mogu naštetiti i dovesti sajt u opasnost od Google penala.

Kada i zašto se koristi disavow

Disavow se koristi u dva slucaja. U oba slucaja kada posedujete linkove lošeg kvaliteta usmerene ka vašem sajtu. Disavow se radi ili kao mera predostrožnosti kako bi se izbegla situacija da sajt bude penalizovan, ili kao mera kojom se pokušava ukloniti penal od Google-a.

Kako se radi disavow linkova

Disavow linkova se radi upload-ovanjem liste linkova koje želite da Google ne računa. Fajl koji kreirate ćete submit-ovati u “disavow links tool” koji je deo Google Search Consol-a, medjutim o tome ćemo nešto kasnije, krenimo redom.  Postoji nekoliko koraka koje morate napraviti , a prvi korak u ovom postupku jeste pravljenje liste svih linkova ka vašem sajtu.

 1. Kreiranje liste svih linkova
   
  Postoji nekoliko načina da dodjete do vaših linkova. Svakako ne treba da preskocite linkove koje vam prikazuje Google Search Console (odnosno Google Webmaster Tools kako se nekad zvao), ali takođe možete i koristiti plaćene alate kao što su ahrefs, majestic, opensite explorer i mnogi drugi.Ono što treba da znate je da Google ne prikazuje sve linkove koje je indeksirao kao i da će vam svi ovi alati prikazati nešto drugačije rezultate, pa nije na odmet koristiti više alata kako bi se dobilo što više linkova koje treba proveriti. 
 2.  

 3. Provera linkova
   
  Kada pred sobom imate sve linkove koje ste pronašli, potrebno je da izvršite proveru tih linkova. Sve one koje smatrate štetnim, uneli biste u disavow fajl. Postavlja se pitanje, koji su to štetni linkovi? Štetni linkovi su svi linkovi sa sajtova sumnjivog kvaliteta, pre svega na spamerskim sajtovima, napravljanim u svrhu SEO-a, zatim sajtovi koji naplaćuju linkove, penalizovani sajtovi i tome slično.
  Google se bori protiv “veštačke gradnje autoriteta uz pomoć linkova”, i ukoliko proceni da su vaši linkovi imali to za cilj, smatraće te linkove lošim. Prilikom odluke o kvalitetu linkova i njihovom uklanjanju, ponovo vam mogu pomoći neki od online alata, kao što su npr opensite explorer (koji pokazuje “spam score” za svaki sajt) ili recimo link detox, koji će vam ukazati na rizične linkove.
 4.  

 5. Kreiranje Disavow fajla
   
  Svaki od linkova koji budete smatrali za štetan po vaš sajt unećete u disavow fajl. Postoje dve mogućnosti da unesete url stranice gde se nalazi vaš link npr:
  http:www.sajt.com/stranica
  ili da uneste ceo domen, čime biste uklonili sve linkove na svim stranicama tog sajta, npr ovako:
  domain:sajt.com
  Dobro vodite računa da uklonite sve loše linkove sa jednog sajta. Ukoliko jedan ceo sajt ocenite kao štetan, ne oklevaje da uradite disavow celog domena.Takođe, imajte na umu da fajl koji ćete ubaciti u disavow tool mora biti u .txt formatu i to UTF-8 format ili 7-bit ASCII.
 6.  

 7. Ubacivanje disavow fajla
   
  Kada konačno sačuvate disavow file, sve što je preostalo jeste da ga ubacite u Search Console. Proces je veoma jednostavan. Na ovom linku: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main ćete prvo izabrati vas Search Console nalog, a potom klikom na dugme “disavow links” imati opciju da ubacite vaš fajl. Ukoliko postoje neke greške u samom fajlu, ovaj alat će vas obavestiti i neće prihvatiti fajl sve dok sve greške ne budu uklonjene.

Postoji još nekoliko stvari koje treba da znate o celom ovom procesu:
– Efekti ovog postupka nisu instant. Potrebno je neko vreme kako bi dalo efekta
– Čest je slučaj da ljudi disavow-aju linkove koje Google ne smatra štetnima i time oslabe rangiranje svog sajta (ili sajta svog klijenta)
– Ne morate u disavow fajl stavljati linkove koji su nofollow (Google ih ni ovako ne računa)
– Ukoliko uradite disavow celog domena, uradićete i disavow svih njegovih poddomena
– Ukoliko ste u disavow fajl ubacili kvalitetne linkove, koji nisu štetni po vaš sajt, tu grešku možete ispraviti tako što ćete ponovo uneti disavow fajl ali bez tih linkova
– Linkovi ka 404 stranicama vam ne mogu nauditi i nije potrebno da ih unosite u disavow fajl
– Disavow ne utiče na ostale linkove na sajtu koji stavljate u disavow file, kao ni na sam sajt koji ste ubacili u disavow file. O disavow razmisljajte kao da ste na vaš link na datom sajtu stavili “nofollow” atribut.
– Ne očekujte da će disavow linkova rešiti sve probleme vašeg rangiranja. Postoje i drugi faktori koji su krivci za nečije loše rangiranje.