Call To Action - Poziv Na Akciju - Kako Povećati Konverziju - Brisbane Digital

Ultimativni cilj svakog marketinga, uključujući i internet marketing jeste prodaja. Često, su aktivnosti jedne marketinške kampanje usmerene u cilju što veće posete, a zanemaruje se mogućnost povećanja procenta konverzije.

Prilikom posete nekog sajta, potencijalna mušterija se u relativno kratkom roku odluči za kupovinu, da ostvari kontakt ili da napusti sajt. Jedan od načina za povećanje procenta korisnika sajta koji su kupili proizvod (ili uslugu) ili vas kontaktirali jeste upravo “call to action” ili “poziv na akciju” dugmeta.

Šta je to poziv na akciju

“Call to action” je svojevrsni element koji korisnika sajta poziva na određenu akciju. Kod klasičnih biznis sajtova, ovaj element uglavnom može biti postavljeno u cilju kupovine proizvoda ili ostvarivanja kontakta sa preduzećem, dok kod blogova, i ostalih sajtova može biti donekle raznovrsnije (npr. registracija na sajt, prijava na newsletter, i slično).

Zašto?

Na ovo pitanje odgovor je jednostavan. Dobar poziv na akciju sigurno uvećava konverziju. Iskustva su pokazala da se po postavljanju poziva na akciju, konverzija povećava i do nekoliko puta. Jedan od primera možete pročiti ovde.

U čemu je tajna? Pa kao i uopšte u marketingu, sve je u psihologiji. Jedno dugme koje konstantno skreće pažnju i poziva vas da nešto učinite (zbog čega ste vi i posetili taj sajt), teško da može biti ignorisano.

Poziv na akciju je takođe veoma bitan za PPC kampanje. Naime, samim tim što povećava konverziju, poziv na akciju smanjuje “bounce rate”, što utiče na povećanje quality score-a, koji utiče na pozicioniranje i cenu PPC kampanje.

Iz istog razloga, poziv na akciju moze biti bitan i za SEO. Kao što je poznato, ponašanje korisnika na sajtu bitno utiče na rangiranje sajta na Google-u, a činjenica da je korisnik došao na sajt, kliknuo neko dugme, posetio neku drugu stranicu sajta, i pogotovo ukoliko korisnik popuni recimo kontakt formu ili nešto slično, šalje Google-u poruku da je korisnik dobio ono što je želeo, i samim tim da je sajt relevantan za odgovarajuću pretragu.

Kako treba da izgleda poziv na akciju

Poziv na akciju treba da bude lako uočljiv, međutim vodite računa da ne izgleda kao neka spam reklama, kako ne biste stvorili potpuno suprotan efekat. Evo nekoliko saveta kako bi trebao poziv na akciju da izgleda:

– treba da bude uočljiv
– treba da bude kratak (max 5 reči)
– započnite sa glagolom koji određuje akciju (registrujte se; download-ujte; pozovite; kupite, saznajte više…)
– Pozicionirajte ga dobro. Važno je da poziv na akciju pozicionirate na lako uočljivom mestu. Idealno bi bilo da korišćenjem crazy egg alata vidite gde vaši klijenti najviše klikaju, i pozicionirate vaš poziv na akciju tamo.
– trebalo bi da bude druge boje u odnosu na ostatak sajta, ali da se lepo uklapa (da ne izgleda kao spam)
– da bude što jednostavniji, i zahteva što manje informacija od korisnika sajta

Nećete uopšte pogrešiti ukoliko postavite poziv na akciju na svaku stranicu vašeg sajta, jedina greška biće ukoliko ga ne postavite na stranicu koja generiše veliku posetu. Kada korisnik klikne na poziv na akciju, sajt treba da ga odvede na onu stranicu koja je svrha vašeg celokupnog sajta. To može biti kontakt stranica, formular za naručivanje robe ili usluga, prijava na newsletter, registracija novih korisnika i slično.

Npr ukoliko je vaš biznis takav da nemate unapred odredjenu cenu svog proizvoda ili usluge (recimo da se radi o selidbama i da cena zavisi od destinacije). Veliki broj pretraga u ovom slučaju bice ključna reč(selidbe, transport namestaja i slično) + cene. Poziv na akciju tipa “saznajte cenu”, “pogledajte naš kalkulator cena” ili “raspitajte se za cenu”, a koji bi vodio na neki alat (kalkulator cena), cenovnik ili formu sa upitom o svim potrebnim informacijama, bio bi jedno vrlo dobro rešenje. Naravno ovakav poziv na akciju postavili biste na stranicu koja se rangira za pomenutu ključnu reč.
Sa druge strane ako generišete veliki broj poseta preko bloga, i recimo da se radi o sajtu neke klinike, koja kroz blog dobija veliku posetu, idealno u ovom slučaju bi bilo da na toj stranici imate poziv na akciju tipa “zakažite pregled” ili još bolje “Konsultujte se sa doktorom Petrom Petrovićem” ili “zakažite pregled kod doktora Petra Petrovića”. Pritom bi najbolje bilo da poziv na akciju sadrži i sliku doktora. Time biste dobili veći autoritet kod čitalaca, pogotovo ukoliko je doktor Petrović specijalista iz oblasti o kojoj se piše.

Evo još nekih dobrih pimera:
Facebook ja sajt koji mnogi stručnjaci uzimaju kao dobar primer kvalitetnog poziva na akciju. Dok sa leve strane možete videti neke od glavnih karakteristika facebook-a, sa desne strane se nalazi ogroman “call to action” koji za cilj ima da se registujete na njihov sajt. Sva polja su već ponudjena, sve što treba je da ih samo popunite. Jednostavnost, i činjenica da ni u kom slučaju ne možete da ga promašite su dva kvaliteta ovog poziva na akciju.

Facebook CTA

Skype, za razliku od facebooka nema toliko veliki poziv na akciju, ali je svejedno prilično uočljiv, pre svega zahvaljujući izboru boja (obeležen zelenom bojom u ovom primeru).

Skype CTA

Pored ovoga, na njihovoj početnoj stranici postoji i još jedan poziv na akciju, u ovom slučaju onaj koji poziva na korišćenje web aplikacije (za razliku od prvog koji poziva na download).

Skype CTA 2

Mi smo na našem sajtu to uradili ovako:

Brisbane Digital CTA

Razlog za to je jednostavan. Naravno kao i u slušajču facebook-a veoma je uočljiv, ali postoji još jedna preporuka, a to je da bi nešto trebalo da ukazuje na poziv na akciju. U ovom slučaju to je čovek koji korača ka pozivu na akciju. Mogao bi to biti i nekakav red koji se završava sa pozivom na akciju ili veoma čest slučaj – čovek koji gleda u njega. U takvim slučajevima čovek ima podsticaj da makar podsvesno obrati pažnju na detalje prema kojima je nešto usmereno.
Ovakvih primera ima neograničeno, ali vodeći se ovim principima, može se lako kreirati kvalitetan poziv na akciju i povećati konverzija.