21. April - Dan D Za Rezultate Pretraga Preko Mobilnih Uređaja - Brisbane Digital

Primetili ste promene na našem sajtu od kako ste ga poslednji put posetili?  Niste se prevarili. Zaista, redizajnirali smo ga, a u nastavku teksta možete i pročitati koji je razlog za to.
 
Kao što već verovatno i znate, Google-ov algoritam se često menjao kroz vreme, i svaka promena je manje ili više uticala na promenu rezultata u pretragama. Cilj je bio kako sprečiti spam i manipulaciju rezultatima, tako i omogućiti kvalitetnijim sajtovima da se bolje rangiraju, ali i prilagoditi same rezultate pojedincu koji pretražuje. Baš jedan takav update Google-ovog algoritma nas očekuje 21.04.2015. godine.
 
Update koji utiče na pretrage sa mobilnih uređaja
 
Dakle, Google je najavio da od 21.04.2015. godine rezultati pretraga sa mobilnih uređaja neće biti isti kao pre toga. Već dugo se šuškalo, da na rangiranje sajta utiče da li je sajt “mobile friendly” ali konačno smo od Google-a dobili zvaničnu potvrdu.
 
Ovde je važno napomenuti nekoliko stvari. Za početak, za razliku od nekih drugih Google-ovih update-a, koji su uticali samo na određene jezike, ovaj update će uticati na pretrage širom sveta. Takođe, pitanje koje mnogi postavljaju je da li je bolje imati mobilnu verziju sajta, ili responsive dizajn.
 
Šta je to responsive dizajn
 
“Responsive” sajtovi su sajtovi koji se sami prilagođavaju uređaju sa koga im se pristupa (odnosno veličini njihovog ekrana), bilo da su u pitanju desktop, laptop računari, tableti ili mobilni telefoni. Ukoliko vas zanima kako vaš sajt izgleda kada mu se pristupi sa nekog od različitih uređaja, to možete proveriti na ovom sajtu.
 
Mobilna verzija ili responsive dizajn
 
U suštini, sa aspekta Google-a i vašeg rangiranja, svejedno je da li ćete imati mobilnu verziju ili će vaš sajt biti responsive. Ipak činjenica da je responsive dizajn prilagođen apsolutno svakoj veličini ekrana, kao i da u tom slučaju imate jednu verziju sajta, dok sa mobilnom verzijom imate dva, što sve čini skupljim i komplikovanijim, daje prednost responsive sajtovima u velikoj većini slučajeva.
 
Šta će se desiti 21.04.2015.
 
Od utorka 21.04.2015. pri pretragama preko mobilnih uređaja, Google će favorizovati one sajtove koji su “mobile friendly” (responsive ili mobilne verizije) u odnosu na one koji nemaju ni mobilnu verziju niti su responsive. Ovaj update će uticati samo na pretrage preko mobilnih uređaja (mobilnih telefona, tableta), međutim to nije zanemarljivo ako se uzme u obzir činjenica da je u Srbiji procenat poseta na sajtovima koji dolaze preko mobilnih uređaja ove godine preko 20% po nekim iskustvima (sa tendencijom rasta), dok u SAD taj procenat polako dostiže i 50%.
 
Sve u svemu, naš sajt koji nije bio mobile friendly je sada redizajniran (responsive) i mi utorak čekamo spremni. Ukoliko i vaš sajt nije prilagođen mobilnim uređajima, naš predlog je da to učinite što pre, kako bi ga Google što pre indeksirao i dao vam veću vrednost pri rangiranju.